Skip to content

SG Lighting evolueert mee met zijn tijd en investeert in groei

Bedrijfsstructuur

SG Lighting, Noors producent van hoogwaardige verlichting en bijhorende apparatuur, kende over zijn dertigjarig bestaan een stabiele groei. Het familiebedrijf beschikt momenteel over 10.000 vierkante meter kantoor- en opslagruimte in Lillesand (Noorwegen) en heeft verkoopsafdelingen in Zweden, Denemarken, Finland, de Benelux, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ook heeft SG Lighting twee fabrieken, in Odense (Denemarken) en Dongguan (China). Deze groei werd vijf jaar geleden gefaciliteerd door een omschakeling naar een nieuw ERP-systeem, met name DIMASYS van Kerridge Commercial Systems (KCS). Dat stelt het bedrijf in staat om mee te evolueren met zijn tijd en te investeren in efficiëntie, groei en innovatie. Nu behoort SG Lighting tot één van de grootste fabrikanten van verlichting in Scandinavië, met in totaal bijna zevenhonderd werknemers.

“De naam SG Lighting verwijst naar Sven Gunvaldsen, de stichter die het bedrijf in 1990 oprichtte. Dat bestaat dus ruim dertig jaar en is al twaalf jaar in de Benelux vertegenwoordigd, met regionaal hoofdkantoor in Mechelen. SG Lighting is een sterk groeiend bedrijf en is vooral gekend om zijn residentiële binnen- en buitenverlichting”, aldus Judith Keirsmaekers, managing director van SG Lighting Benelux.

Judith Keirsmaekers, managing director Benelux, in het magazijn van SG Lighting in Mechelen.

SG Lighting heeft twee logistieke filialen. Eén in Lillesand in Noorwegen en één in België, in Mechelen. Daarnaast kent het ook sales units over heel Europa.

Judith Keirsmaekers: “In Mechelen hebben we een magazijn van 5.000 m². In Noorwegen beslaat de magazijnoppervlakte die we dit jaar gaan verdubbelen, 11.000m². Van daaruit worden vooral de Nordic-landen bediend. Dat zijn Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. Wij hier in Mechelen bedienen de Europese landen”.

“Voor de Benelux hebben we een 28-tal mensen in eigen dienst en ook een aantal interims op flexibele basis. Dus zo zijn het er gemiddeld een 33-tal. Onze klanten zijn groothandelaars en lichtspeciaalzaken”, wordt daaraan toegevoegd.

Ambitie van SG Lighting is al een geruime tijd om elk jaar over de hele organisatie heen “double digit”-groei te draaien. “De strategie die we hiervoor hanteren is vooral een goede en snelle service leveren aan onze klanten. Vandaar dat een efficiënt voorraadbeheer heel belangrijk is. Ook qua verhouding prijs/kwaliteit zijn we sterk. We ontzorgen de klant en maken dat onze toestellen makkelijk te installeren zijn”, zo nog onze gesprekspartner.


SG Lighting Benelux verdrievoudigde bijna zijn stockcapaciteit in Mechelen.

Meegaan met de tijd

Om te voldoen aan de eisen van een snel groeiend bedrijf en efficiënt voorraadbeheer is een sterk enterprise resource planning-systeem of ERP-systeem noodzakelijk. De vorige ERP-applicatie bleek verouderd en voldeed niet meer aan de eisen van het bedrijf. “De firma van ons vorige programma verkleinde steeds. Op het einde was er nog slechts één persoon die er heel veel vanaf wist, maar niet meer alles alleen kon doen. De service verliep op termijn niet meer professioneel genoeg. Het was voor ons nodig om mee te gaan met de tijd”, duidt Anne-Mie De Coster, office manager bij SG Lighting Benelux. De Coster werkt al twintig jaar voor het bedrijf en volgde de overstap naar het nieuwe ERP-systeem op de voet.

“Vijf jaar geleden maakten we de overstap naar een nieuw ERP-systeem voor SG Lighting in België, namelijk DIMASYS van Kerridge Commercial Systems (KCS). We kozen voor dit programma aan de hand van een artikel dat we in een magazine lazen, waaruit bleek dat DIMASYS al ervaring had met bedrijven in de verlichtingssector. We wisten ook dat er grote klanten van ons en andere bedrijven in de verlichtingswereld met het pakket werkten”, voegt De Coster toe.

SG Lighting begon in de eerste plaats met een standaardpakket en breidde gaandeweg verder uit naargelang van de noden van het bedrijf.

Annemie De Coster: “Je zit hier met een centrale stock voor Duitsland en Frankrijk. Bovendien komen de goederen in Mechelen binnen. We werken dus met verschillende internationale filialen waarop de oplossing moest worden ingericht. Zo is een en ander gaandeweg gegroeid tot een pakket dat redelijk complex en op maat gemaakt is”.

“Het was natuurlijk een grote stap om van ERP-systeem te veranderen. Er zitten in het begin altijd kinderfouten in langs beide kanten, want je denkt niet meteen aan alles wat het systeem moet kunnen. Nu moeten er nog steeds regelmatig zaken worden bijgestuurd. Maar de echte overstap heeft ons ongeveer een halfjaar gekost. En dat is behoorlijk snel. Vaak hoor je dat dit tot een jaar duurt. In zowat vijf jaar tijd is het systeem bij ons uitgegroeid tot wat het vandaag is”, klinkt het verder.

Van de aankoop tot de receptie, stockage, WMS met scanners, uitlevering en facturatie gebeuren voortaan allemaal via DIMASYS. Alle medewerkers, over alle afdelingen heen - zowel aankoop, logistiek als sales - werken in het systeem. Zelfs het boekhoudprogramma, Exact, sluit er naadloos op aan. De facturen die in DIMASYS worden opgemaakt, worden automatisch doorgestuurd naar de boekhouding. “Het feit dat we nu over een totaalpakket beschikken, van bestelling tot facturatie, is heel handig. Bovendien zitten alle verschillende internationale vestigingen in real life samen in het systeem, wat zorgt voor meer transparantie. Wij kunnen zien wat zij doen, en zij kunnen zien wat wij doen”, legt Keirsmaekers uit.

Electronic Data Interchange (EDI)

“Tegenwoordig werken veel klanten met Electronic Data Interchange (EDI) of een elektronische uitwisseling van bedrijfsdocumenten, zoals orders en facturen. In zoverre dat klanten rechtstreeks in onze backoffice een bestelling kunnen plaatsen. Nu voeren wij hier nog elke keer een verkoopsorder voor in. Uitdaging is dat EDI-files nog niet overal op dezelfde wijze zijn opgezet. De ene klant vraagt bijvoorbeeld andere gegevens dan de andere. Dat zou eigenlijk binnen heel Europa op een uniforme manier bepaald moeten worden”, kadert De Coster.

“Toch is dit iets waar we mee in willen evolueren. Als klanten hun bestelbon rechtstreeks in ons systeem kunnen invoeren, is de kans op vergissingen geringer. Bovendien winnen we op die manier tijd en het maakt het ook gemakkelijker voor de klant. Het is dus zeker iets waar we in de komende periode aan willen werken samen met onze klanten. EDI is voor ons de volgende stap om in verder te gaan. En het systeem van DIMASYS biedt hier alle mogelijkheden voor”, beklemtonen onze gesprekspartners.


Medewerkers van SG Lighting verzamelen orders in kartonnen dozen voor transport in het magazijn te Mechelen.

Groei-ambitie blijft

SG Lighting ziet groei namelijk als een continu proces. Het bedrijf wil de komende jaren blijven investeren in groei en innovatie. “De eerste en belangrijkste stap is nu het opzetten van de EDI samen met de klanten. Ook onze ambitie voor “double digit”-groei blijft gewoon overeind. We gaan ervan uit dat we die kunnen blijven realiseren op de manier waarop we nu al bezig zijn. Het volume aan verkochte producten vormt voor ons eigenlijk niet meteen een probleem, de facturatie verloopt vlot en automatisch, dus wij zien niet waarom dat die groei binnen ons bestaand systeem niet realiseerbaar zou zijn”, schetst Keirsmaekers.

“Recent hebben we bovendien ons filiaal in Mechelen al uitgebreid. We zijn van 2.500m² naar 5.000 m² gegaan en hebben zo onze stock-capaciteit bijna verdrievoudigd. De WMS-module binnen DIMASYS is dan ook cruciaal. In de afgelopen jaren zijn we al flink gegroeid, zowel qua omzet, personeel als producten in ons magazijn. En die koers willen we blijven varen”, voegt Keirsmaekers nog toe.

Voorts wil SG Lighting inzetten op een uitbreiding van zijn aanbod en bekendheid. “Momenteel zijn we vooral gekend voor ons residentieel gamma. De komende jaren willen we ook verder uitbreiden met ons professioneel gamma. Denk maar aan verlichting voor bijvoorbeeld kantoren, ziekenhuizen, garages, logistiek, enzovoort. Hier hebben wij de afgelopen jaren enorm in geïnvesteerd. Daar schuilt voor ons zeker nog veel groeipotentieel in dat we willen benutten”, zo nog de managing director van SG Lighting Benelux.

“We zijn nu nog minder in gekend in ons professioneel gamma, maar we zijn er wel goed in. Het is een markt die we verder willen ontwikkelen”, bevestigt ook De Coster.

“We hebben nog heel veel plannen en ideeën hoe we de markt van de professionele verlichting verder kunnen bewerken. Er staan ons nog heel wat leuke uitdagingen te wachten. Dat maakt het dynamisch”, besluit Keirsmaekers.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

 

© Infomat | All rights reserved    | Privacy Policy | Terms of Use | Modern Slavery Statement

Contact Us
-------
Helpdesk