Skip to content

Segers & Balcaen

Segers & Balcaen mikt op productiviteitsverhoging van 20% à 30%

Segers & Balcaen N.V. (Liedekerke), producent en bedrukker van flexibele verpakkingsmaterialen, implementeert nog voor het zomerverlof de CRM-applicatie CAS genesisWorld, die in de Benelux door Infomat wordt verdeeld. De familiale KMO koestert steile verwachtingen in de applicatie, maar blijft zich bewust dat eerst een leerfase dient overwonnen. In de hedendaagse hypercompetitieve omgeving is een verdere optimalisering en stroomlijning van de bedrijfsprocessen echter een absolute noodzaak.


De geschiedenis van Segers & Balcaen gaat terug tot 1956 wanneer Remi Segers in Liedekerke een zelfstandige activiteit opzette in de vorm van het aankopen en versnijden van cellofaan om er zakjes van te maken om kousen, ondergoed, meiklokjes, … in te verpakken. In 1975 kocht Segers & Balcaen in het industrieterrein Begijnenmeers te Liederkerke een terrein van 1,5 hectare aan. Daarop werden kantoren en productieruimte ingericht, die ondertussen verschillende keren werd uitgebreid. Vandaag beslaat het bedrijfspand van de familiale KMO zowat één hectare. In datzelfde jaar breidde Segers & Balcaen zijn handelsactiviteiten uit met flexo-printing.


“We moeten de werknemers de kans geven zich het pakket eigen te maken. Snel zal blijken dat genesisWorld een krachtige tool is om de verkoopsprocessen en klantenrelaties beter te structureren, zodat uiteindelijk alle partijen (werknemers, klanten en bedrijf) er wel zullen bij varen.”

In 1989 schoof de KMO nog een stuk verder op in de waardenketen door ook in eigen beheer te gaan extruderen en lamineren. “In de markt van flexible packaging onderscheidt Segers & Balcaen zich als een geïntegreerde speler die onder eigen dak de hele keten beheerst, gaande van de pre-press of het artwork, over de extrusie en het drukken, tot en met het lamineren en afwerken in zakken. Dat eigen dak situeert zich op twee verschillende sites, met name te Liedekerke en te Diest. In Liedekerke verzorgt SB Liedekerke momenteel de pre-press-, extrusie- en drukactiviteiten. SB Diest focust zich inmiddels exclusief op het lamineren en het produceren van zakken.

Uitbreiding drukcapaciteit

In zijn flexo-drukkerij in Liedekerke investeert Segers & Balcaen momenteel zowat 5 miljoen euro in een verdere opwaardering van zijn machinepark. Het bedrijf kocht twee nieuwe machines aan van het Italiaanse Uteco die print-snelheden van 600 meter per minuut halen. Gelijktijdig wordt de print-kwaliteit andermaal opgevoerd. “In wezen schroeven we onze drukcapaciteit met 30 à 40% op,” aldus ceo Paul Balcaen. 

Segers & Balcaen stelt een 150 medewerkers tewerk, verspreid over de twee sites. In functie van de grondstoffenprijzen, schommelt de omzet jaarlijks tussen zowat 35 à 40 miljoen euro, waarvan driekwart uit de voedings- en drankenindustrie komt. Tot de klanten horen diepvriesgroenten- en frietproducenten enerzijds, producenten van “beverages” anderzijds. Waar het in de eerste plaats vooral om individuele productverpakking gaat, spitsen de toepassingen in de drankenindustrie zich voornamelijk toe op de krimpverpakkingen. Voor zijn voornaamste doelgroepen profileert Segers & Balcaen zich als een gespecialiseerd toeleverancier. Zo horen tot het gamma ook specifieke laminaatfolie voor de diepvriessector om het uitzicht van de verpakking bijkomende uitstraling te bezorgen dan wel om specifiëke barrières tegen productcontaminatie in te bouwen (tegen zuurstof, vocht, UV-straling), dekselfolie (TopSEal) voor het afdekken van bereide gerechten, anti-fog of paperlike film. De speciaalfolie met specifieke oppervlaktespanning die Segers & Balcaen ontwikkelt voor compound-producenten wordt over heel Europa verdeeld. Het klassieke actieterrein van de flexible packagingspecialist beperkt zich voornamelijk tot België, de buurlanden en het Verenigd Koninkrijk.

Nood aan optimalisering verkoopsprocessen

Op productievlak werkt Segers & Balcaen met een Duits ERP-pakket (DS), gericht op flexibele verpakkingen. Om zijn verkoopsprocessen te optimaliseren begeeft het bedrijf zich thans op het pad van het customer relationship management (CRM). Sales manager Bart De Mey coördineert de implementatie. “Bij mijn vorige werkgever werkte ik reeds met CAS genesisWorld. De oplossing wist me te charmeren omwille van zijn gebruiksvriendelijkheid. Meegenomen is tevens dat genesisWorld mobiel consulteerbaar is. De oplossing tekent in wezen voor een foto van de klant, waarbij alle voor zijn dossier belangrijke data worden beheerd en weergegeven. Dit met één druk op de knop,” aldus De Mey. Het bedrijf wacht met de nieuwe CRM-applicatie een hele leercurve. Bedoeling is met de basics van start te gaan om in tweede instantie door te groeien en bijkomende functionaliteiten aan te boren.

Meer dan één troef

Momenteel zit de know-how bij Segers & Balcaen verspreid over de hele organisatie. Omwille van de techniciteit van het product, moet genesisWorld ervoor zorgen dat die gecentraliseerd wordt. Dankzij genesisWorld zullen de verkopers thans alle beschikbare expertise in hun verkoopsgesprekken kunnen meenemen. En dat zal soms het verschil maken. Bovendien biedt de oplossing ons ook de mogelijkheid vlotter te schakelen op het vlak van rapportering waardoor commerciële doelstellingen van nabij opgevolgd kunnen worden. De werkstromen rond de opvolging van nieuwe prospecten en de opvolging van sales forecasts worden gehomogeniseerd. Zo worden alvast de twee voornaamste uitdagingen ingevuld.

Maar bovenop tekent genesisWorld ook voor een stroomlijning van de bedrijfsprocessen. Het systeem zal bijvoorbeeld de interne medewerkers verwittigen, door het automatisch genereren van “reminders”. CAS genesisWorld staat tevens borg voor een uniforme en herkenbare wijze in de aanmaak van de offertes, wat een duidelijk hoger
niveau van professionalisme vertoont. genesisWorld brengt de hele verkoopscyclus in kaart (bezoek – offerte – verkoopresultaat). “Dure proeforders worden straks als op zich staande projecten binnen de applicatie geïntegreerd. De applicatie stelt bovenop een voor iedereen toegankelijke agenda en takenlijst op individueel vlak ter beschikking. Door alle mail- en documentenverkeer automatisch te linken aan een klantenproject, komt een einde aan het veelvuldige zoekwerk naar bepaalde elektronische berichten die her en der over de organisatie waren verspreid. Dat geldt ook voor de telefoongesprekken. Zodoende krijgt elkeen een beter inzicht in de klantendossiers.

Vermits alle data consulteerbaar zijn in genesisWorld, kondigt zich een betere management-rapportering aan. “De introductie van een performante CRM-applicatie is voor Segers & Balcaen een noodzakelijke ingreep. Ik ben overtuigd dat de betrokken medewerkers het systeem gunstig zullen onthalen. CAS genesisWorld verbetert niet alleen de kwaliteit van de werkprocessen, het vereenvoudigt ze ook en neemt een deel van de workload bij de (interne) medewerkers weg,” stelt Paul Balcaen overtuigd. Op basis van zijn eerdere ervaringen met het pakket, acht Bart de Mey, op termijn, een verhoging van de productiviteit van de verkoopsploeg met 20 à 30% erg realistisch.

Overtuigd door onze klant aan het woord?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

 

© Infomat | All rights reserved    | Privacy Policy | Terms of Use | Modern Slavery Statement

Contact Us
-------
Helpdesk